Röda Räkka Mallorca

 


Inget för fattiga: Så otroligt dyr är Mallorcas ”Röda Räkka” just nu

Denna exklusiva havsdelikatess tillagas bäst på enklaste sätt: i stekpanna a la plancha med olivolja, vitlök och lite havssalt – klart!

Apelsindalen är känd för mycket: sina citrusfrukter, det nostalgiska tåget ”Roter Blitz” och vandringslederna genom Serra de Tramuntana. Men finsmakare och lokalbor vet också: den verkliga skatten ligger utanför kusten. ”Gamba roja”, alltså den röda räkan, är här mycket mer än en havsvarelse. I Sóller är den kulturarv, njutningsstund och kulinarisk uppenbarelse på samma gång – det är också därför en gigantisk räkstaty pryder rondellen vid infarten till Port de Sóller. Räkan räknas som en av de mest exklusiva skaldjuren i Medelhavet. Dess kött är mjällt, smaken intensiv och lätt sötaktig.

Men det finns ett problem: fisket i Medelhavsområdet är sedan en tid tillbaka strikt reglerat. Detta oroar experter och berörda fiskare djupt. Faktum är att många ser den röda räkan som en hotad tradition. Den baleariska jordbruksministern Joan Simonet uttalade sig nyligen om detta vid ett panelsamtal under fiskemässan ”Catalonia Hub Seafood 2025” i Barcelona. Där uppmanade han till en omprövning av de nuvarande fiskekvoterna. Enligt Simonet hotar den gradvisa minskningen av antalet fiskedagar (från 180 till endast 130 per år) inte bara branschens ekonomiska överlevnad, utan också ett helt kulturellt sammanhang – nära förbundet med kvalitetsprodukter som räkan från Sóller. Uttalandet publicerades även av lokaltidningen ”Sa Veu” med säte i Sóller.

För den som är morgonpigg går det att se hur de första lådorna med nyfångade räkor levereras till små fiskbutiker och restauranger. Den höga kvaliteten förklaras bland annat med att den långa nordvästkusten, där räkorna lever, till stor del är fri från bebyggelse, industri och avloppsutsläpp.

Godast: ”a la plancha”
”Gamba Roja” tillagas allra bäst enkelt: i pannan a la plancha med lite olivolja, vitlök och havssalt – det räcker. För den som älskar skaldjur är det svårt att inte börja dregla redan nu.

Priset på räkorna från Tramuntana är dock mindre aptitligt. Ett kilo Gamba de Sóller kan lätt kosta 100 euro eller mer – och ändå säljs de snabbt slut. För dessa räkor är mer än bara en maträtt: de är en del av Mallorcas identitet.

Vid nästa besök i Sóller rekommenderar jag följande: boka ett bord med havsutsikt, beställ ett glas mallorkinskt vitt vin ”Vi de la Terra” – och en portion Gamba. Så skapar man den perfekta, medelhavsinspirerade sommarkänslan. ¡Buen provecho!

Mallorca utflykter