Cala Pi idyllisk sandvik mellan klippor

 

Cala Pi-bukten, som är upp till 100 m bred, sträcker sig 420 m in i det inre av Mallorca. Havets arm ramas in av skira klippväggar på vilka snövita villor tronar i oskyddat läge. Det djupblå vattnet i denna fjordliknande havsvik är en hisnande kontrast till den ljusa sandstranden och det gråa på de klippiga klipporna. Cala Pi ligger på Mallorcas sydkust och har hittills varit förskonat från massturism.

Cala Pi-bukten ligger på Mallorcas sydkust i kommunen Llucmajor. Det är 21 km från denna kuststräcka till huvudstaden. Tillträde sker via vägen MA-6015. Från Llucmajor bör du planera cirka 25 minuters körtid med hyrbilen. Medan Llucmajor ligger norr om Cala Pi, ligger en annan liten stad, Campos, 25 minuters bilresa från bukten. Staden ligger nordost om Cala Pi och kan nås via MA-6014. Det är cirka 40 minuter med bil till Mallorcas internationella flygplats (Son Sant Joan), beroende på trafik.


Viken bildar mynningen av strömmen Torrent de Cala Pi, som dock bara bär vatten efter kraftiga regn. Under större delen av året ligger den steniga bäckbädden torr i det klippiga landskapet. När bäcken bär vatten bildas ofta en liten damm med bräckt vatten i mynningen.


Under många århundraden har bäcken huggit ut en djup klyfta ur berggrunden. Bosättningen Cala Pi följer åt sydost. I norr och väster dominerar steniga landskap, bevuxna med tallar och medelhavsmacchia.


För många besökare är den fina sandstranden i slutet av bukten i Cala Pi-fjorden en av de vackraste på Balearerna. Den är över 50 m bred, består av lätt, mjuk sand och sträcker sig ca 125 m in i Torrent de Cala Pi-ravinen. Eftersom viken har en kraftig krökning kan det öppna havet inte ses från stranden.


Denna omständighet förtar inte på något sätt den romantiska atmosfären i denna kustremsa. Klippväggar reser sig brant på ömse sidor om sandstranden till en höjd av 30 m. Tallar, Aleppotallar, stenek och macchia ger en medelhavskänsla med sina olika gröna nyanser. Flera vitkalkade sjöbodar med grindar målade mörkgrönt kantar den västra sidan av viken. Innan semesterfirare och lokalbefolkning kan koppla av i Cala Pis mjuka sand, måste de anstränga sig.


Från klippan leder stigen ner för en stentrappa med 147 trappsteg till havsnivån. Naturligtvis bör rutten även täckas på vägen tillbaka efter en avkopplande dag vid poolen. Trots detta handikapp är bukten välbesökt under sommarmånaderna. Särskilt barnfamiljer uppskattar den svagt sluttande stranden och det grunda vattnet. På grund av Cala Pis skyddade läge finns det knappt några vågor på stranden. Under högsäsong vakar en badvakt över vad som händer i och ur vattnet. Ett trätorn har byggts på sandstranden speciellt för detta ändamål.


Sandstranden i slutet av Minifjorden har en minimalistisk infrastruktur. På sommaren hyrs solstolar ut och en badvakt håller koll på simmarna. Det finns inga vattensporter. En liten strandbar erbjuder besökarna kylda drycker och små snacks. Cala Pi är en utmärkt plats för snorklare. Särskilt några av djurinvånarna i Medelhavet stojar på de klippiga klipporna på båda sidor om viken.

Vikens pittoreska läge lockar många fritidskaptener under sommarmånaderna. Det är inte ovanligt att många segelbåtar och motoryachter vaggar buktens blåa vatten. En lugn promenad från stranden leder till den antika Torre de Cala Pi, stenvakttornet på Punta de Cala Pi-udden, byggt 1663 för att skydda mot attacker från nordafrikanska pirater.


Den lilla byn Cala Pi är uppkallad efter bukten med samma namn. Även om det är en av de äldsta bosättningarna på Mallorca har massturismen inte hittat hit. Det finns några små hotell och några semesterlägenheter. Cirka 630 invånare bor i bebyggelsen på en klipptopp, som huvudsakligen består av villor. Bosättningen sträcker sig från vakttornet Torre de Cala Pi till mynningen av Torrent de Sa Punta de Sa Dent.


Till skillnad från turistfästena El Arenal, Alcúdia och Cala Millor är byn Cala Pi tyst. Det finns inga diskotek eller nattbarer och utbudet av butiker är också mycket välarrangerat.


Den fjordliknande bukten Cala Pi är en landskapsjuvel på Mallorcas sydkust. Viken med sin fina sandstrand och kristallklara vatten är ett idealiskt resmål för en dagsutflykt.


Cala Pi är ett idealiskt resmål för att boka flyg och boende separat. Du hittar olika boenden via denna länk.

Mallorca utflykter