Klippiga stränder på nordöstra Mallorca

Om du inte känner för trånga playas på Mallorca mitt i sommaren, bör du bege dig till nordöstra Mallorca. På den östra kanten av Alcudiabukten finns flera vikar och calas som är relativt öde även i augusti.

Där sträcker sig Cap de Ferrutx upp i himlen. Vänner till avskilda badvikar, till stor del natursten och klippor, hittar vad de letar efter här. Till exempel vid kusten nedanför fritidshusområdet Betlem, cirka två kilometer utanför Colonia Sant Pere. Härifrån leder en gångväg längs havet till Betlem. Längs vägen kommer du till flera småstens- och stenvikar som Cala Sa Macada, Cala des Camp Vells, Cala Fonda eller Cala Mata.


Längs vägen stöter du alltid på konstiga byggnader. Oavsett om fyrar från den romerska ockupationen, ornitologers observationsposter eller badvaktsboenden på stranden: det har aldrig saknats fantasifulla förklaringar till de märkliga betongtornen.


Obeliskerna, som är cirka tolv meter höga och cirka tre meter breda och smala mot toppen, är vakttorn, de så kallade torres d'enfilaciò, som byggdes mellan 1940 och 1945 av den spanska flottan mellan Colònia de Sant Pere och Alcúdia – och alltid i par av maritima-matematiska skäl, med ett av de två tornen alltid 200 meter längre in i landet.


Fram till 1970 användes dessa navigeringspunkter, var och en belägna på ett avstånd av 1 240 meter, främst av ubåtskaptener för korslager under torpedövningar i viken. Idag finns mindre än två dussin kvar, varav de flesta kan hittas mellan de två semesterenklaverna Can Picafort och Port d'Alcúdia.


I smugglares och piraters fotspår


Från fritidshusområdet Betlem längre norrut leder stigen till två verkligt paradisiska stränder: Playa Na Clara och Playa Es Vells Marins.


Es Vells Marins strand har fått sitt namn från en sorglig händelse: den sista munksälen (Vell Mari på katalanska) dödades här 1958 av Guardia Civil. Den utlösande faktorn var åratal av protester från lokala fiskare som såg sälar som "odjur" som inte hade något i åtanke än att riva nät och äta sin fångst.


Cirka två kilometer längre kommer du till stranden Es Caló. Det är också den nordligaste spetsen av Cap Ferrutx. När vinden kommer från norr slår meterhöga vågor mot den tidigare, för länge sedan sönderfallande mullvaden i hamnen med samma namn.


Särskilt tobaks- och spritsmugglare landade här fram till början av 1970-talet, medan pirater valde denna oframkomliga plats på 1200- och 1300-talen för att ta sig in på halvön oupptäckt.


Vid bra väder är denna plats ett sant paradis, till synes helt bortglömt av resten av världen.


Info: De klippiga stränderna är tillgängliga från Colonia Sant Pere och bostadsområdet Betlem ovanför den. Kommer från Palma till Artà och därifrån mot Can Picafort. Ta sedan avfarten "Colonia San Pere" till vänster.


Alla stränder är "naturliga", det vill säga det finns inga servicefaciliteter såsom badvakter, toaletter etc. Barer och restauranger finns i Betlem eller Colonia San Pere. 

Mallorca utflykter