Taxi på Mallorca

 I vissa situationer är det viktigt att använda en taxi på Mallorca. Detta transportmedel är idealiskt för ett läkarbesök, en shoppingtur till Palma eller en tur till eller från flygplatsen.

En viktig aspekt som talar för eller emot att använda taxi på Mallorca för de flesta semesterfirare är priset. På ön Balearerna skiljer man mellan lokala priser i öns huvudstad Palma de Mallorca och resor över land.

Priset i Palma består av flera komponenter. Utöver kilometerersättningen tillkommer ett fast pris på väntetiden. Minimibeloppet för en resa är för närvarande 4 euro.

Ytterligare taxedifferentiering görs mellan transporter på vardagar och på helger. Taxiturer på helgen är dyrare än åker under veckan. Du måste acceptera en avgift på baspriset om du körs från Mallorcas flygplats till semestermålet med chaufför. Minimipriset för dessa resor är för närvarande 13 euro.

Priser och regler för landresor

Fram till nyligen var det mycket vanligt att intercityresor kom överens om en fast taxa med taxichauffören. Denna möjlighet har tagits bort i och med införandet av taxametrar och bindande taxor. Beloppet visas på taxametern. Kostnaderna kan snabbt hamna på ett större belopp eftersom hemresan oftast också ska betalas.

På ett antal framträdande platser, som flygplatsen, ger anslagstavlor information om taxipriser för specifika resmål. Denna information är dock endast en grov indikation och utgör inte en bindande siffra. Taxiturer som passerar kommungränsen kostar 1,10 till 1,30 euro per körd kilometer.

Bagage och betalningsavgifter

Tvärtemot bestämmelserna i många andra länder debiteras en extra summa för att ta med bagage på Mallorca.

Ett belopp på 50 till 65 cent kommer att debiteras per resväska eller åkpåse. Ett högre belopp debiteras för skrymmande föremål som barnvagnar och rullstolar. Förarna får dock inte vägra att ta med sig det skrymmande bagaget.

Hundägare bör se till att du ordnar transport av sin fyrbenta vän i förväg med taxibolaget. Annars kanske du inte blir tagen. Eftersom inte alla fordon på Mallorca är utrustade med kortläsare bör du alltid ha tillräckligt med kontanter med dig när du planerar en taxiresa. Om du spontant använder detta transportsätt, fråga föraren om EC- eller kreditkort accepteras som betalningsmetod. Taxametern bör installeras i det inre där den är väl synlig för passagerarna.

Mallorca utflykter