Cala Figuera fiskeby Mallorca

Pittoreska segelbåtar, lugn, god mat: den alltmer chica fiskebyn Cala Figuera. Det är inte alla som lockas till Mallorca som hamnar i den idylliska fiskebyn Cala Figuera. Stället är värt ett besök

Det finns hörn av Mallorca som har hamnat ur tiden och därför blir mer och mer intressanta. Cala Figuera är en sådan plats. Den mysiga hamnen med de många Llaut-båtarna i sydöstra delen av ön, varifrån fiskarna går ut tidigt på morgonen för att fånga fisk från det koboltblå havet, besöks av en hel del turister, men är allt annat än överfull. Och så kan man finna lugnet även i mitten av augusti, när semesterfirare trampar varandra på tårna någon annanstans.

Om du som turisten nyligen strosar förbi de idylliska sjöbodarna och de i stort sett vita båtarna i södra viken vid middagstid, kan du höra bestickens klirr från semesterlägenheternas balkonger, samtidigt som viskade samtal förs. En hund skäller ganska försiktigt på långt håll, en katt ligger utsträckt på ett trappsteg och ser sömnig ut, en målare har satt upp ett staffli och spelar in det idylliska landskapet med penseldrag. På andra stranden drar en fiskare ett nät från en båt, fiskar av olika storlekar hoppar i vattnet, krabbor stirrar ut ur små hål.

Det måste ha varit den särskilt autentiska medelhavsromantiken som lockade tyskarna nästan som en magnet till byn med 770 invånare, nära Santanyí.

Mandy Gabelin bidrog på ett avgörande sätt till att göra byn, som hade förfallit, särskilt i den högre delen, mycket bättre igen. Den tyska hyresvärdinnan, som driver Momento i många år och sedan några veckor även Momento Mar, engagerade sig i att säkerställa att obebodda före detta hotell och lägenhetskomplex från 1970- och 1980-talen - platsen var en magnet för en yngre skara kl. tiden revs och ersattes i vintras av chica småhus med takpooler. Och det är inte alla moderniseringsprocesser på plats: det lediga Hotel Villa Sirena, varifrån du har en fascinerande utsikt över havet, håller på att pimpas upp till ett wellness-vandrarhem.

Mandy Gabelin försöker dra nytta av den ökande dragningskraft som Cala Figuera utövar, särskilt på lyxiga och solventa individualister av det tillfälliga slaget. Hon har inrett sin nya restaurang på ett medelhavsvänligt, romantiskt sätt med pastellfärger.

Vilket på något sätt sluter den tyska kretsen i fiskeläget. Allt började i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet, när tyska studenter, de flesta från Nordrhein-Westfalen, hittade till denna avlägsna idyll. En idyll där elektricitet bara var tillgänglig per timme, åsnekärror fortfarande körde på oasfalterade vägar och – diktatorn Francisco Franco styrde med järnhand – kvinnor i bikini sågs som varelser från en annan planet. Tiden bara flyger iväg. 

Mallorca utflykter