Mallorca regional buss


 Att köra TIB-regionbussen: det billiga alternativet till bilen på Mallorca. Vill du slippa besväret att leta efter en parkeringsplats på ön kan du ta bussen

Alla som någonsin varit på semester på Mallorca har förmodligen redan upptäckt dem: de rödgula TIB intercitybussarna, som – i motsats till EMT stadsbussarna i Palma – står för "långa sträckor". Och precis som EMT-fordonen är TIB-bussarna också gratis för boende i år. Nödvändig "Tarjeta intermodal" kan förses med en tid på till exempel Palmas tågstation. Det gäller även tunnelbana och tåg. När du går på bussen måste du hålla kortet, som trots gratiserbjudandet måste ha en summa pengar på, framför läsaren både när du kliver på och när du kliver av. Om du inte tänker på det i slutet av resan dras 30 cent automatiskt av. Kortet kan fyllas på av busschauffören, i biljettautomaterna på tåg- och tunnelbanestationer och online.

Betala på bussen med ditt bankkort

Självklart kan du också ta bussen om du inte är önsbo. Och: Till skillnad från EMT stadsbussar kan du betala med kortet i TIB-fordonen. Det är till och med upp till 40 procent billigare! Om du har ett betal- eller kreditkort kan du till och med använda TIB-nätverket utan att köpa en biljett först.

Observera: även här måste bankkortet svepas över läsaren vid på- och avstigning. Dessutom får grupper på upp till fem personer rejäla rabatter vid användning av samma bankkort. Så det är värt det om du reser som en familj. Det enda man bör tänka på är att varje medlem i gruppen måste använda samma bankkort för både in- och utresa.

Betala kontant på bussen

Självklart kan du även betala kontant på bussen. Men då betalar användarna betydligt mer. Viktigt: priset beror inte bara på ruttens längd, utan också på de priszoner som korsas. Till exempel för en resa med två zonhopp betalar du 3,60 euro per person om du betalar med kortet. På flygplatslinjerna betalas 5,40 euro för två zonhopp. Om du betalar kontant ombord kommer du snart att förlora 6 euro i den allmänna taxan för samma linjer och 9 euro på flygplatslinjerna: en skillnad på 2,40 och 3,60 euro. Denna åtgärd är avsedd att uppmuntra människor att inte betala kontant, eftersom det försenar resandet.


Onlineköp

Biljetter kan också enkelt bokas online (www.tib.org). För att köpa, välj bara start och destination för resan. Användare får sedan en QR-kod att skanna när de går ombord på bussen. Högst två överföringar kan göras på samma biljett. När du handlar online får du en QR-kod för varje etapp på resan.

Rutnätet

Nästan alla TIB-busslinjer startar vid tunnelbanestationen Estació Intermodal i Palma. Därifrån kan du nå nästan alla hörn av ön. Särskilt trevligt: ​​många turistattraktioner och populära byar kan också nås på detta sätt. Därifrån kan du ta linje 103 till exempelvis Santa Ponça. Vill du åka till Sóller eller Deià kan du ta linje 203. Om du vill åka till Can Picafort för att njuta av kristallklart havsvatten, ta 302.

Flygbussarna

"Aerotib"-bussarna ger direktförbindelser från vissa kommuner till flygplatsen och vice versa. De introducerades för att göra resandet lättare för turister, annars skulle de först ta EMT-flygbussen eller en dyr taxi till Plaça d'Espanya i Palma, den centrala busstationen för linjebussar. Väster betjänas av A11-linjen, som går till Camp de Mar via Peguera, Santa Ponça och de andra kustsamhällena. A32-linjen förbinder norrut med flygplatsen, med start i Can Picafort och betjänar bland annat Playa de Muro, Port d'Alcúdia, Alcúdia, Sa Pobla och Inca. Från öster går A42 till flygplatsen. Från Cala Bona via Cala Millor, Sa Coma, S'Illot, Portocristo, Manacor, Vilafranca, Montuïri och Algaida. Den fjärde och sista anslutningen, linje A51, går mellan Campos, Llucmajor, S'Arenal och flygplatsen.

Semesterfirare se upp!

Vissa TIB-bussar går bara under sommaren. Dessa busslinjer är var och en markerade med en solsymbol på onlinetidtabellen. För att hålla dig uppdaterad, var uppmärksam på företagets aktuella tidtabeller.

Mallorca utflykter