Cala Millor är fortfarande vacker


Den nya Cala Millor är så vacker. Det är som om sommaren aldrig vill ta slut: med 30 grader, ingen vind och mycket sol solar otaliga semesterfirare billigt på den vita stranden. Ölmagar och trånga ländar utsätts för den fortfarande starka strålningen i Cala Millor, den populära semesterorten på Mallorcas östkust, men ljuset är inte längre så starkt.

Semesterfiraren från Ruhrområdet, som säger att han bara kom med sin familj på lördagen, tittar på den sneda solen på boulevardväggen med ett nästan saligt brett leende.

"Den bästa tiden att komma hit är på hösten", säger han. "Det är mycket roligare än på sommaren. Du kommer att bli solbränd!" Många verkar tycka detsamma som den glada semesterfiraren, som år efter år tycker att semesterparadiset på östkusten är vackrare. Stranden är full, vattnet är mer än trevligt, gästerna är upptagna på hotellets balkonger och i barerna och restaurangerna med överseende attityder, som att hålla i vinglas. Färgen vit dominerar och platsen blir allt mer en slags ö Miami beach.

Det gäller även gågatan Carrer Cristofol Colom. På vintern totalrenoverades det: metallkonstruktioner installerades, moderna ljusa stenbänkar och det kakelliknande golvet ser nästan konstnärligt ut - eftersom det är så snyggt uppdelat i små delar. Här och där lyser helt nya hyreshus under solen. Och ännu fler gator kommer att förskönas under de kommande vintermånaderna. Förbi är de dagar då hinkar med iskalla rysningar rann nerför ryggraden vid åsynen av grå, exponerade betongplattor och smutsiga husväggar. Idag kan du fylla på med fina kläder på Lacoste, Mango eller Esprit i gågatan och sedan njuta av en eller flera Aperol Spritz i wellnessbaren Capitan Hook. Den sleaze som en gång dominerade – här och där finns det fortfarande proppfulla t-shirtbutiker med ”I-love-MILFS” eller liknande suggestiva tryck – skjuts allt mer åt sidan.

Det är ganska tyst i Cala Millor, trevligt kan man säga: det är inga fyllon som skriker, de mest tysktalande semesterfirarna njuter av sommaren, som faktiskt är höst: kvinnor promenerar längs boulevarden, men också muskulösa unga machos - hand i hand – alltid äldre par igen. Alla dessa öälskare spenderar sina surt förvärvade pengar i butiker och restauranger. Så glassbaren La Sirena är lika upptagen som restaurangen Waikiki, där en överdimensionerad röd plasträka tronar. Semestern Celina sitter där och smuttar på ett vitt vin.

Den mysiga tyska gemytligheten, som har gett plats för stilfullt liv och rörelse på andra håll, har stannat kvar här. Detta gör Cala Millor till en semesterort som förblir profan i positiv bemärkelse och som tilltalar människor trots vissa arkitektoniska synder.

Mallorca utflykter