Formentor med bilen

 

Rush på halvön Formentor: Pollença kommun vill hålla tillträdet stängt ännu längre

I framtiden ska bestämmelserna för privata fordon och hyrbilar förlängas till oktober och november

På grund av den höga tillströmningen av besökare kräver kommunen Pollença, i sydvästra Mallorca, att tillgången till privata fordon och hyrbilar vid Cape Formentor ska vara stängd i ytterligare två månader under säsongen. Enligt kommunen kommer även framkomligheten för bilar, motorcyklar och andra fordon att begränsas avsevärt i oktober och november. Tidigare gällde tillträdesstängningen endast under högsäsong från juni till september mellan klockan 10.00 och 22.30.

Men enligt borgmästaren i Pollença, Martí March, räcker detta inte längre. "Särskilt i år har vi registrerat en stor mängd turister och dagsutflykter på Formentorhalvön, även under lågsäsong. För att garantera allas säkerhet uppmanar vi därför den spanska transportmyndigheten DGT, ön rådet och Balearernas regering, att förlänga tillträdesbegränsningarna till två månader."

Förra året kontrollerades tillträdet med automatiska bommar. Endast fordon med särskilda tillstånd fick passera mellan 10:00 och 22:30 under sommarmånaderna; underlåtenhet att följa efter kan resultera i böter.

Alternativt kan halvön Formentor nås med buss. Dessa var dock ofta överfulla under den gångna säsongen 2023 och kunde knappast möta den höga efterfrågan. Kommunen Pollença kräver därför att bussarna ska ersättas med minibussar och att frekvensen ska ökas. Förutom linjen som förbinder Alcúdia med Formentor-fyren, bör en andra pendelbuss sättas upp från Port de Pollença till fyren.

Halvön Formentor och utsiktsplattformen Mirador de El Colomer är förmodligen bland de populäraste utflyktsmålen på Mallorca. Cape Formentor gränsar till Pollençabukten och är den nordligaste punkten på ön Balearerna. Fyren är också ett populärt resmål för turister och lokalbefolkning.

Mallorca utflykter