Cala Murada ligger i sydöstra Mallorca på Mallorca. Det är en mycket lugn, idyllisk utväg. Det finns inga stora hotellkomplex, liksom många av de andra småstäderna på sydöstra kusten, består denna uppgörelse huvudsakligen av semesterhus och restauranger. Även om Cala Murada ligger i omedelbar närhet av staden Felanitx, är det fortfarande en del av kommunen Manacor. Manacor är den tredje största kommunen på ön och har status som en stad.
Stranden med samma namn, Cala Murada, är den första stranden i en sträckkedja som sträcker sig längs kusten och kallas Callas de Mallorca. Härifrån kan du gå på några minuter på en väg till närmaste vik, Cala Domingos.
Cala Murada erbjuder den typiska turistinfrastrukturen med livräddare, parkering och en liten restaurang som endast är öppen under säsongen. På baksidan av bukten breddas Torrent des Fangarbäcken i en liten, idyllisk bäck.
Resetips för Cala Murada
Beläget i den vackra bukten Cala Murada, är sand med samma namn (100 m lång och 50 m bred) en utmärkt plats att bo. Sanden här är fin till grovkornig, vattnet är väldigt tydligt och rent. Naturligtvis har besökare på stranden de vanliga faciliteter som offentliga duschar, toaletter och solstolar och parasoll. I den direkta närheten av stranden finns en stor och fri parkeringsplats.
På motorvägen från staden Manacor i riktning mot Cales de Mallorca ligger tornet Torre dels Enagistes. Det är ett skydd och herrgård från 1400-talet. Idag tornet inrymmer Museu d'Historia de Manacor, History Museum of Manacor, som informerar besökare om långa historia i regionen. Arkeologiska fynd kan ses här, såsom mosaiken från Baléria från den tidiga kristna basilikan Son Peretó. Tillträde till museet är gratis.
Den lilla staden Cala Murada tillhör kommunen Manacor, en gammal stad med en intressant historia och imponerande byggnader. Värt att se, den tidiga kristna kyrkan Son Peteró på motorvägen från Palma mot Artá. Konstruktionen är från det femte århundradet e.Kr. Också intressant är klostret Sant Vicenç Ferrer. Den barocka klosterkyrkan byggdes av den dominikanska ordningen i slutet av 1700-talet och innehåller fortfarande ett rörorgan från 1700-talet. Mot slutet av 1800-talet byggdes Nostra Senyora dels Dolors kyrka i neo-gotisk stil. I byggnaden kan du beundra de lokala konstnärernas element och konst.
Strax utanför staden Manacor ligger den förhistoriska byn S'Hospitalet Vell. Den arkeologiska platsen är privatägd på grund av S'Hospitalet Vell, men alla kan besöka det gratis. Höjdpunkten på den arkeologiska platsen är Talaiot av s'Hospitalet Vell, ett torn på ca 3,70 meter högt. Det har ingen ingång på bottenvåningen, men en betraktningsplattform ger dig möjlighet att se inuti byggnaden.
Dessutom är ett besök på Coves del Drac och Coves del Hams värt ett besök, de ligger nära Porto Cristo. Drac Caves, hem till en av de största underjordiska sjöarna i världen, finns en klassisk musik konsert varje dag.