Påsk på Mallorca

Påsk på Mallorca: Semana Santa är mycket speciell! Semana Santa (Holy Week), som motsvarar vår Holy Week, är verkligen värt ett besök. Hela ön firar veckan från palmesöndag, söndagen före påsk, till påsksöndag på ett speciellt sätt, eftersom påsk är den viktigaste religiösa festivalen för de övervägande katolska Mallorcans.

 I många städer visas passionsberättelsen om Kristus i pjäser och processioner. Boendefolkarna strövar på gatorna med ibland enorma träkors eller helgon med skrallande järnkedjor. Dessa processioner tar ofta några timmar.

Processionen av den heliga torsdagen i Palma är den viktigaste

På kvällen på vit torsdag samlas troende och intresserade människor bara i katedralen Saint Mary (Le Seu) i Palma de Mallorca och upplever en festlig tjänst där palmer och olivgrenar också välsignas. Efter gudstjänsten, klockan sju, bär de troende och de mer än 30 brödraskapen (böter) "Cristo de la Sang", den Kristusfigur som mest dyrkades av Mallorcas folk, till katedralen.

Processionerna äger rum i tystnad med undantag för ljudet från trummorna och trumpeterna. Åtgärdarna är klädda i medeltida kläder, eftersom processioner och föreställningar härrör från medeltida folkspel.

Det finns också processioner på långfredagen. I Pollenca, när mörkret faller, avlägsnas Kristi figur från korset och 365 trappsteg från Golgata går ner till församlingskyrkan. Denna procession är särskilt atmosfärisk på grund av de otaliga ljus som de troende håller i sina händer. Men också i Palma äger den mycket värdiga processionen sig: Den av Heliga graven. Det börjar klockan 19.30 på Placa de Francesc.

På långfredagen är passionspelet på trappan till katedralen i Le Seu också värt att nämna. Där runt 12 spelar en dramagrupp historien om Kristi lidande.

På påsksöndagen finns det utmärkta tjänster över hela ön som är värda ett besök. Mallorcans gillar att hålla påskmåndagen fri för en picknick på landsbygden. Familjerna njuter av de varma dagarna på en vacker plats i naturen och njuter av den utsökta maten och naturligtvis får barnen också chokladägg, den så kallade "Mona des Pascua". Om du vill prova något nytt i påsken, hyr en mysig finca, boka ett hotell eller lägenhet på Mallorca och uppleva "Semana Santa" på ön.

Mallorca utflykter