Cala d'Or en fascinerande badort


 En dröm i vitt och turkos, badorten Cala d'Or är så fascinerande. När du promenerar genom de skuggiga och lugna gatorna i den gamla delen av Cala d'Or märker du direkt att en konstnär var gudfadern här. Det var den ibizanske galleristen och tecknaren Josep Costa Ferrer (1879-1971) som fick inspirationen i början av 1930-talet att skapa ett bostadsområde i stil med sin hemö.

1933, när inbördeskrig ännu inte var i luften i Spanien, byggdes 48 obefläckade vita och eleganta villor i två våningar mellan de små och stora calas ("Cala Petita" och "Cala Gran"), komplett med en kyrka och sport. faciliteter .


Plaça Mare Nostrum med ett monument för kvinnor är områdets nästan naturliga lugna centrum, som utstrålar lugn och en känsla av diskret, naturrespekterande estetik.


Inte undra på att alla slags berömda människor bosatte sig här och verkligen njöt av områdets skönhet: målaren Hermenegildo Anglada Camarasa uppskattade platsens magi lika mycket som biografproducenten Ramon Baldet och Hollywood-skådespelerskan Natacha Rambova. Hon var gift med den världsberömda stumfilmsguden Rudolph Valentino på 1920-talet och blev kär i ön efter deras skilsmässa.


Konstnärsgruppen fick sällskap av den belgiske målaren Médard Verburgh, som vid den tiden lockade till sig många landsmän som en magnet. Det är därför det också finns en Avenida Bélgica i Cala d'Or.


Eftersom bosättningen har funnits i 90 år nu, har den ansvariga kommunen Santanyí placerat ut 20 skyltar på det centrala torget i Eivissa, som beskriver historien om denna mycket speciella plats. Här på den sydöstra delen av ön var det, till skillnad från den motbjudande höghuslabyrinten Magaluf, möjligt att odla turism utan att förstöra byns ursprungliga estetik under decennierna.


Den ursprungliga bosättningen ligger inom synhåll från den rektangulära fästningen Es Fortí från 1700-talet, som ligger platt som en strandad havssköldpadda tvärs över vägen från Cala Petita. Det är nästan den enda byggnaden i stan som inte är vitmålad. Vidare har man vid byggandet av moderna lägenheter och hotell gjort en ansträngning för att behålla den typiska, behagliga medelhavsstilen Cala d'Or. Man letar förgäves efter obehagliga skyskrapor.


Och så vart du än går ser allt på något sätt bra och lyxigt ut. På terrassen på det traditionella hotellet Cala d'Or dricker du ett glas vitt vin medan det turkosa vattnet i "Cala Petita" lyser så intensivt att dina ögon nästan bränner.


Cala d'Or är lika värdigt och ädelt som Port de Pollença på den vackra stranden Albercutx på norra delen av ön, där vackra gamla villor också kan beundras under höga skuggiga träd och på vars sand på sommaren de engelska aristokraterna "dricker eftermiddagen". te. På många av stadens gator kan du känna lugnet Mallorca var känt för innan turismens uppkomst.

Mallorca utflykter