Tåg Palma - Sóller kör igen efter korona

Det var ett mycket högtidligt ögonblick. Det retro träpanelerade tåget vaknade kraftigt klockan 9:00 förra torsdagen från sin viloläge, som tvångsförlängdes av koronapandemin. Efter mer än tre månader skrattade han igen från Sóller till Palma, 27 kilometer bort. Ombord på den gamla järnvägen, som har varit i drift sedan 1912: cirka 40 passagerare, inklusive järnvägspersonal, medieombud, lokala järnvägsentusiaster och Óscar Ma-yol, chef för operatörsföretaget "Tren de Sóller".

En halvtimme före deras ankomst väntades det första tåget ivrigt i Palma. Cirka tjugo turister, de flesta från Tyskland, tog emot sexbiltåget på den lilla järnvägsstationen på Carrer d'Eusebi Estada, som nu otvetydligen har bildats av den "nya normalen". Avståndsmarkeringar på plattformen är avsedda att säkerställa att minsta avstånd upprätthålls, hinder säkerställa att passagerare som kommer in och ut inte kommer i vägen, och före varje avgång börjar en rengöringspersonal desinficera vagnarna.

"Masker är obligatoriska på tågstationen och på tåget," förklarar Mayol, "som kontrolleras av plattformspersonalen och biljettförsäljaren på tåget." Det finns inga blockerade platser, men familjer eller par kan sitta tillsammans i grupper. "Det måste dock finnas ett avstånd mellan dessa grupper, detta gäller också för passagerare som reser utan nära kontakt", tillägger en tåganställd.

Den lilla stationshallen är fortfarande tom och disken är stängd. Biljetter kan endast köpas på tåget och kontant (tur / retur 25 euro, inklusive resan till Port de Sóller 32 euro). Men med ökande efterfrågan vill människor ändra detta.

Fram till nu skänkte "Red Lightning" fram och tillbaka två gånger om dagen mellan Sóller och Palma. Från den orange byn går den till öns huvudstad kl 21:00 och 17:30, sedan tillbaka klockan 10:30 och 18:45. Detta är inte jämförbart med verksamheten förra året. ”Under högsäsong går tre tåg vanligtvis från Palma vid 11-tiden. Dessutom finns det tågen som har bokats av researrangörerna, säger en tågsanställd.

Mallorca utflykter